Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na pozór Belgia nie słynie tylko z frytek,gofrów i wielu gatunkow piwa,ale dociekliwi wiedza,ze ma też  rózne swoje smaczne potrawy.Będąc tutaj na pewno próbowaliście a nawet sami przygotowywaliście.Mimo sympatii do naszego rodzimego schobowego,czasem fajnie jest też spróbować czegoś innego.Moze wię podzielicie się swoimi doświadczeniami ,spostrzeżeniami i opiniami ,serdecznie zapraszam :)     

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

500-700 g chudej wolowiny

4 duzcebule

2 zabki czosnku

margaryna do smazenia

maka kukurydziana lub gotowy zagęszczacz do sosu

pieprz i sol

 

 

wolowine kroimy jak na gulasz,cebule kroimy w duza kostke,czosnek siekamy.na rozgrzanej margarynie podsmażamy cebule i czosnek,mieso solimy i pieprzymy a następnie podsmażamy na margarynie,i dodajemy do cebuli i czosnku.zalewamy woda tak aby zakryla zawartość,zamykamy szybkowar i stawiamy na duzy ogien-45 min.doprawiamy pieprzem i sola,sos zagescic maka kukurydziana rozmieszana z mala iloscia wody.podawac z frytkami lub ziemniakami

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kilka miesięcy temu miałam okazję spróbować zupy z avokado na zimno-wspaniała!!! Myślę że można ją śmiało polecić tym bardziej ,że robi się coraz cieplej :)  A oto przepis dla zainteresowanych 2 avokado bardzo miękkie, sok z połowki cytryny, sok z 1 pomarańczy,sól,pieprz, kostka rosołowa drobiowa rozpuszczona w szklance gorącej wody-następnie . ostudzona,wszystkie składniki zmiksować i schłodzić kilka godzin w lodówce przed podaniem. Smacznego!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Idą święta,idą święta  :D no właśnie może podzieliłby się ktoś fajnymi przepisami na lekkie potrawy,sałatki? Uwielbiam sałatki i surówki ale proste ma ktoś jakiś fajny przepis?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

O to i mój przepis na KOLOROWE RAGOUT Z JAJEK

składniki-2 cebule,2 pęczki rzodkiewek,2 pęczki szczypiorku,4 łyżki masła,3 łyżki mąki,800 ml wywaru warzywnego,20 dag śmietany kremówki,sól,pieprz,rzeżucha do dekoracji-8 jajek ugotowanych na twardo

przygotowanie-kroimy cebulę w drobną kostkę,rzodkiewki  w mniejsze cząski,pokroić szczypiorek. Podsmażamy cebulkę na złoto,opruszamy mąką,mieszamy,wlewamy powoli rosół i śmietanę, ciągle mieszamy aż zagotuję się,Wrzucamy jajka pokrojone w szóstki,szczypiorek,rzodkiewki,dobrze podgrzewamy,doprawiamy do smaku,posypujemy rżeżuchą.GOTOWE!Smacznego!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Blogi są super ale ja bardziej myślałam o podaniu swoich przepisów tu żeby każdy wiedział że to fajny i sprawdzony przepis :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

witam :) bedac na jednej z szkolnych imprez podawano przekaski babeczki na ostro, na slodko, rybne, drobiowe naprawde pyszne gdyby ktos posiadal takowe przepisy to bardzo prosze o podanie :) pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×