Skocz do zawartości
Belgia.net

Problem z legalizacją pobytu

Rekomendowane odpowiedzi

adibe

Witam wszystkich,

mieszkam w Belgii od ponad 30 lat. Przez długi czas wszystko było w porządku – ożeniłem się, uregulowałem swój pobyt, wziąłem kredyt na dom, urodziły się nasze dzieci (bliźniaki – chłopiec i dziewczynka), byliśmy oficjalnie zameldowani, a dokumenty miałem w porządku.

Zajmuję się elektroniką – specjalizuję się w naprawach komputerów, sprzętu audio, MacBooków itp. Niestety, w tej branży bardzo trudno o oficjalne zatrudnienie bez papierów, więc przez lata pracowałem nieformalnie, mimo że mam duże doświadczenie i stałych klientów.

Po rozpadzie związku wyprowadziłem się z domu, ale nadal chcę utrzymywać kontakt z dziećmi i być częścią ich życia.

Podczas pandemii skończyła mi się ważność karty pobytu. Umówiłem się na spotkanie w urzędzie, ale zamiast odnowić dokumenty, odesłano mnie do biura migracyjnego (Dienst Vreemdelingenzaken). Przez lata nie miałem żadnej odpowiedzi. Komisja ds. obywateli UE również milczała – odezwali się dopiero po pięciu latach, każąc mi od nowa przechodzić całą procedurę.

Od tego czasu jestem w zawieszeniu – bez dokumentów nie mogę podjąć legalnej pracy, nie mogę uregulować spraw rodzinnych (np. kontaktów z dziećmi), ani załatwić niczego w urzędach.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Może ktoś ma jakąś radę, do kogo się zwrócić albo gdzie szukać darmowej pomocy prawnej? Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam

Adrian

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta