Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
Gość Iemand

Wniosek O Otrzymanie Numeru-Visum.

20 postów w tym temacie

Witam,dawno temu w 2002 otrzymalam tu prawo wykonywania zawodu-dyplom jako verpleegaspirante.Nigdy nie szukalam pracy w tym zawodzie tutaj bo nie znalam jezyka,mialam sprzatanie na czarno,jezdzilam regularnie do Polski co pol roku,wiec nie moglam sie legalnie zatrudnic. Teraz chce pracowac ale nie moge bo nie mam numeru visum, nigdy tu w Belgii nie pracowalam w sektorze medycznym.Wyslalam wniosek o danie mi mozliwosci pojscia na kurs -staz i dostalam odpowiedz,ze musze sie skontaktowac z pania Caroline Jabot i adres Eurostation,blok 2,Victor Hortaplein 40,1060 Brussel.Nie ma zadnego telefonu,adresu e-mail,nic tylko adres.Moze ktos wie jak znalezc ta pania na google,zebym mogla sie umowic na spotkanie bo tak w ciemno jechac sie boje,nie wiem co potrzebne,czy ta pania zastane.Nie jestem specjalistka w obsludze komputera i nie wiem na jakiej stronie ja znalezc. Nowego dyplomu tez mi nie chca dac,a na tym z przed lat jest stary adres,nazwisko panienskie a na polskim dyplomie prawa wykonywania zawodu,ktore dostalam z Polski w 2010 jest nazwisko meza .Gdy spytalam czy moga mi dac nowe z nowym adresem zamieszkania i z nowym nazwiskiem albo z dwoma nazwiskami.to niestety nie mam szans.Szukalam tej pani na www.naris.be i www.akov.be ale  nie umiem  znalezc.Dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to jest duzy budynek biurowiec przy gare du midi... wiec o ile nikt nie mial z nia kontaktu, nie znajdziesz jej w inny sposob, jak pojechac i zapytac, ale pewnie nie wczesniej niz w poniedzialek, bo wiekszosc biur zamknietych w piatek ze wzgledu na swieto 1 maja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to jest duzy budynek biurowiec przy gare du midi... wiec o ile nikt nie mial z nia kontaktu, nie znajdziesz jej w inny sposob, jak pojechac i zapytac, ale pewnie nie wczesniej niz w poniedzialek, bo wiekszosc biur zamknietych w piatek ze wzgledu na swieto 1 maja

Mieszkam w Antwerpii wiec nie chce jechac w ciemno, dzieki za reakcje.Wie Pani moze w jakie dni i godziny to otwarte,codziennie czy nie.Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

napisalam na priv  :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

evake co za glupoty piszesz-dzis wiekszosc biur i szkol otwartych i ku mojemu zdziwieniu u mnie prawie wszyscy w pracy.To jest w ministerstwie federalnym zdrowia i w google bardzo latwo znalezc na nia namiary.Oto one.Caroline jabot

 FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu,

DG Basisgezondheidszorgen en Crisisbeheer 

Victor Hortaplain, 40 (bus 10)
1060 Brussel 

Phone: +32 2 524 97 12
Fax: +32 2 524 98 13
Email: [email protected]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Biuro które zajmuje sie nr visa dla veerplegaspirante czynne jest tylko jeden dzień w tyg jeszcze nie tak dawno był to poniedziałek w godz przedpołudniowych a pani Caroline Jadot zajmuje się uznawaniem dyplomów pielegniarskich i z własnego doswiadczenia wiem że skontaktowanie sie z nią telefonicznie jest bardzo trudne ale na maile odpowiada. Nie wiem czy wiesz ale zmieniło sie prawo i osoby które kiedyś ukończyły liceum medyczne w PL teraz mogą tutaj pracować pod pewnymi warunkami oczywiście,jako pielęgniarki nie jako pomoce tylko należy jeszcze raz poprosić o uznanie kwalifikacji

http://www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/4350

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

evake co za glupoty piszesz-dzis wiekszosc biur i szkol otwartych i ku mojemu zdziwieniu u mnie prawie wszyscy w pracy.To jest w ministerstwie federalnym zdrowia i w google bardzo latwo znalezc na nia namiary.Oto one.Caroline jabot

 FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu,

DG Basisgezondheidszorgen en Crisisbeheer 

Victor Hortaplain, 40 (bus 10)

1060 Brussel 

Phone: +32 2 524 97 12

Fax: +32 2 524 98 13

Email: [email protected]

Dzieki! Jestem starej daty i nie wszystko potrawie znalezc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

napisalam na priv  :)

Bardzo dziekuje za chec pomocy. Sa jeszcze dobrzy ludzie na tym swiecie. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Biuro które zajmuje sie nr visa dla veerplegaspirante czynne jest tylko jeden dzień w tyg jeszcze nie tak dawno był to poniedziałek w godz przedpołudniowych a pani Caroline Jadot zajmuje się uznawaniem dyplomów pielegniarskich i z własnego doswiadczenia wiem że skontaktowanie sie z nią telefonicznie jest bardzo trudne ale na maile odpowiada. Nie wiem czy wiesz ale zmieniło sie prawo i osoby które kiedyś ukończyły liceum medyczne w PL teraz mogą tutaj pracować pod pewnymi warunkami oczywiście,jako pielęgniarki nie jako pomoce tylko należy jeszcze raz poprosić o uznanie kwalifikacji

http://www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/435

Ja mam tylko 2 letnie technikum medyczne pomaturalne. Tez mam szanse byc pielegniarka? W cuda nie wierze.Za piekne zeby bylo prawdziwe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jak nie sprobujesz, to nigdy sie nie dowiesz!  :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

Biuro które zajmuje sie nr visa dla veerplegaspirante czynne jest tylko jeden dzień w tyg jeszcze nie tak dawno był to poniedziałek w godz przedpołudniowych a pani Caroline Jadot zajmuje się uznawaniem dyplomów pielegniarskich i z własnego doswiadczenia wiem że skontaktowanie sie z nią telefonicznie jest bardzo trudne ale na maile odpowiada. Nie wiem czy wiesz ale zmieniło sie prawo i osoby które kiedyś ukończyły liceum medyczne w PL teraz mogą tutaj pracować pod pewnymi warunkami oczywiście,jako pielęgniarki nie jako pomoce tylko należy jeszcze raz poprosić o uznanie kwalifikacji

http://www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/435

Ja mam tylko 2 letnie technikum medyczne pomaturalne. Tez mam szanse byc pielegniarka? W cuda nie wierze.Za piekne zeby bylo prawdziwe.

 

ja też nie wierzyłam że ta dyrektywa unijna zadziała ale jednak....mam znajoma która niedawno dostała korektę z pomocy piel na pielegniarkę A2 i tez jest po studium medycznym ....nie spróbujesz się nie dowiesz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Biuro które zajmuje sie nr visa dla veerplegaspirante czynne jest tylko jeden dzień w tyg jeszcze nie tak dawno był to poniedziałek w godz przedpołudniowych a pani Caroline Jadot zajmuje się uznawaniem dyplomów pielegniarskich i z własnego doswiadczenia wiem że skontaktowanie sie z nią telefonicznie jest bardzo trudne ale na maile odpowiada. Nie wiem czy wiesz ale zmieniło sie prawo i osoby które kiedyś ukończyły liceum medyczne w PL teraz mogą tutaj pracować pod pewnymi warunkami oczywiście,jako pielęgniarki nie jako pomoce tylko należy jeszcze raz poprosić o uznanie kwalifikacji

http://www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/4350

Ile moge czekac na odpowiedz maila? 

Wyslalam w niedziele,myslalam ,ze szybko zareaguje ze dostala ,teraz jest zajeta ale postara sie.kiedys odpowiedziec tak lub nie.Jak nie reaguje ktos od razu to dla mnie jest to to samo co odmowa. Moze zle napisalam. Mnie wystarczy praca jako opieka ale i tego  nie chca dac bo nie mam tu praktyki ani nigdy nie pracowalam.poprosilam w tym mailu o numer vizum.Nie napisalam adresu,danych,tylko numer aktow ktore ma to niuro :dossiernummer.Musze jeszcze raz pisac? Jak tak to niech mi ktos napisze co mam napisac.Jestem sprzataczka na czeki,nigdy nie mialam doczynienia z praca medyczna tu,wiec moze musze cos specjalnego zrobic,napisac.Dziekuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

aby otrzymać nr visa trzeba do nich zanieść lub wysłąć listem poleconym komplet dokumentów m in kopię equvalence , kopię karty ID, europejski akt małżeństwa jeśli dyplom był na inne nazwisko niż obecnie, formularz ściągnięty z ich strony wypełniony i podpisany i jesli ktoś tutaj pracował to zaświadczenie że sie pracowało w zawodzie i byś może jeszcze jakies inne dokumenty ale to trzeba do nich zadzwonić i spytać. O przyznaniu nr visa nie decyduje p Jadot ale specjalna komisja która sie zbiera jesli dobrze pamietam raz na 3 mies. i po tym okresie powinnaś dostać list zawiadamiający o przyznaniu bądź odmowie tego numeru. może to być nr visa definitywny bądź prowizoryczny na jakiś określony tylko czas podczas którego powinnaś pójśc na taki specjalny 120 godz kurs , Wiem że teraz jest bardzo ciężko dostać ten numer ale należy próbować bo tutaj więcej czasami od szczęścia zalezy niż od obowiązującego prawa. Aby podjąć tutaj pracę w zawodzie oprócz nr visa będziesz też potrzebowałą nr INAMI ale o to już nie jest tak trudno. te dwa nr są podstawa do podjęcia pracy bez tego nikt nawet nie zechce rozmawiać o ewentualnym zatrudnieniu.

Ja odpowiedz na maila otrzymałam po kilku dniach ale pisałam do niej w innej sprawie. Powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzieki,ten Inami to co to ,tez trzeba oddzielnie wysylac,pisac? Myslalam .ze jak nowe prawo od stycznia  to nie musze juz chodzic na kurs opiekunki bo verpleegaspirant to teraz to samo co zorgkundige i dostane to vize. Pisalam juz dwa razy i dostawalam odmowna odpowiedz bo nie mam tu ervaring.Sprzataczki staz sie nie liczy,haaa.120 godzin stazu moze teraz nie trzeba jak dyplomy sa wartosciowsze.Pracuje a staze i kursy sa tylko w dzien. Wysle ostatni raz . Na jaki adres mam wyslac ,bo juz zglupialam,do tej Jadot ?Na email nie reaguje do tej pory. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Aby nowe prawo zadziałało trzeba jakby od nowa zacząc procedurę nostryfikacji dyplomu tutaj nic nie dzieje się automatycznie. W tej chwili jedynymi dokumentami jakimi dysponujesz są te opiekunki więc nie możesz iśc na kursy organizowane dla pielegniarek.Jeśli 2 razy dostałąś odmowę to ja nie wiem czy jest sens wysyłać to wszystko trzeci raz, ja lat temu kilka kiedy zaczynałam tutaj jako opiekunka byłam u nich w biurze osobiście i tez nie maiałam tutaj doswiadczenia ale osoba tam pracująca która pomagała mi wypełniać te wnioski wpisała mi doswiadczenie z PL i dostałam visę bez problemu. Jesli chcesz tutaj pracować jako opiekunka to chyba jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest pójście na te kursy, kolejny będzie zaczynał sie we wrześniu i trwał do stycznia.

Nr INAMI tez trzeba składać wniosek oddzielnie ich biuro znajduje sie w Brukseli  avenue Tervuren 211  to jest niedaleko polskiej ambasady ale mozna tez wysłać dokumenty pocztą a na sam nr czeka sie ok miesiąca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Aby nowe prawo zadziałało trzeba jakby od nowa zacząc procedurę nostryfikacji dyplomu tutaj nic nie dzieje się automatycznie. W tej chwili jedynymi dokumentami jakimi dysponujesz są te opiekunki więc nie możesz iśc na kursy organizowane dla pielegniarek.Jeśli 2 razy dostałąś odmowę to ja nie wiem czy jest sens wysyłać to wszystko trzeci raz, ja lat temu kilka kiedy zaczynałam tutaj jako opiekunka byłam u nich w biurze osobiście i tez nie maiałam tutaj doswiadczenia ale osoba tam pracująca która pomagała mi wypełniać te wnioski wpisała mi doswiadczenie z PL i dostałam visę bez problemu. Jesli chcesz tutaj pracować jako opiekunka to chyba jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest pójście na te kursy, kolejny będzie zaczynał sie we wrześniu i trwał do stycznia.

Nr INAMI tez trzeba składać wniosek oddzielnie ich biuro znajduje sie w Brukseli  avenue Tervuren 211  to jest niedaleko polskiej ambasady ale mozna tez wysłać dokumenty pocztą a na sam nr czeka sie ok miesiąca.

Ja nie chce byc tu pielegniarka,tylko w domu starcow pracowac jako opieka.Na kurs nie pojde bo nie moge sie zwolnic z pracy,jestem tu sama,musze za wszystko placic,utrzymac dzieci.Myslalam ,ze jak nasze polskie  dyplomy sa teraz wazne tu po szkole pielegniarskiej jako mozliwosc wykonywania zawodu pielegniarki srodowiskowej albo w domach starcow to bez problemu dadza mi ten numer opiekunki - zorgkundige bez zadnych kursow.Jeszcze jedno pytanie.Mam ostatnia kartke tego mojego dyplomu verpleegaspiranta.Dla mnie to nie dyplom tylko kartka papieru.W Polsce to dostalam dyplom taki jak paszport ze zdjeciem a nie swistek papieru.Niestety bylam glupia i powysylalam orginaly razem z listami,cv,gdy szukalam pracy i nie mam juz wiecej.Co mam wiec zrobic ,zeby mi dali nowe by moc szukac np. pracy jako verzogrende bo do tej pracy nie trzeba visum numeru. Nie chce takiej pracy bo nie lubie prasowac,gotowac...ale chce miec nowe *dyplomy*. Dadza mi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masz rację bo ta kartka to nie dyplom to tylko uznanie twoich kwalifikacji zdobytych w PL przez stronę belgijską, aby miec tutejszy dyplom trzeba tutaj studiować. Ja też mam dyplom w twardej oprawie i to nawet w wersji europejskiej ale jesli szukam pracy to wszyscy pytaja tylko o te świstki wydane tutaj.Przyszłego pracodawcy mało interesuje co miałaś w PL wazne jest to co tutejsze ministerstwo uznało. Aby odzyskać tamte papiery musisz zwrócić sie do instytucji która ci je wydała i poprosic o odpis.

Tutaj niezależnie od tego czy chcesz pracować w szpitalu, domu opieki czy też pielegniarstwie srodowiskowym nieważne czy jako pielęgniarka A1, A2 czy tez jako opiekunka musisz posiadać nr INAMI i nr visa bo takie prawo obowiązuje wszystkie osoby pracujace w tutejszej słuzbie zdrowia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Masz rację bo ta kartka to nie dyplom to tylko uznanie twoich kwalifikacji zdobytych w PL przez stronę belgijską, aby miec tutejszy dyplom trzeba tutaj studiować. Ja też mam dyplom w twardej oprawie i to nawet w wersji europejskiej ale jesli szukam pracy to wszyscy pytaja tylko o te świstki wydane tutaj.Przyszłego pracodawcy mało interesuje co miałaś w PL wazne jest to co tutejsze ministerstwo uznało. Aby odzyskać tamte papiery musisz zwrócić sie do instytucji która ci je wydała i poprosic o odpis.

Tutaj niezależnie od tego czy chcesz pracować w szpitalu, domu opieki czy też pielegniarstwie srodowiskowym nieważne czy jako pielęgniarka A1, A2 czy tez jako opiekunka musisz posiadać nr INAMI i nr visa bo takie prawo obowiązuje wszystkie osoby pracujace w tutejszej słuzbie zdrowia

Dziekuję, powysylam jeszcze raz i dam sobie spokój. Na tym ala dyplomie jest stary adres,czy to też problem jak ewentualnie bedę szukac pracy jako logistyka gdy mi nie dadzą nowych papierów? Nazwiska też dwa,jedno po męzu  w dowodzie a na tym dyplomie panieńskie,nie rozumiem dlaczego nie ma dwóch nazwisk na tym papierkowym dyplomie.Glupia ta Belgia,ale nie wszyscy mogą wrócic do Polski,niestety.Pozdrawiam.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jak nie sprobujesz, to nigdy sie nie dowiesz!  :)

Witam,mam super wiadomosc! Wlasnie dzis otrzymalam pozytywna odpowiedz,musze jeszcze tylko wyslac dowod o niekaralnosci i moge pracowac bez stazu???? Jeszcze nie wierze,ale bardzo sie ciesze.Jak dostane to prawo wykonywania zawodu i ten glupi numer to upije sie z radosci.Pozdrawiam i bardzo dziekuje za pomoc.Przyjemnego weekendu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0