Sandwiches, Broodjes Centrum edukacji i kultury polskiej  Serwis komputerowy Szkoły w Brukseli  Serwis komputerowy Polski Smak
Informacja: Jesli jestes zainteresowany umieszczeniem w tym miejscu logo swojej firmy napisz do nas.
Polecamy

Zaloguj się | Załóż konto | Pomoc | Kontakt
W tej chwili na stronie jest 52 osób
Strona główna Forum dyskusyjne Galeria zdjęć Ogłoszenia drobne Belgia w pigułce Info polonijne
 Dzisiaj jest środa, 8.09.2010 r. Imieniny Czcibora, Marii, Serafiny
   Startowa | Ulubione

Forum dyskusyjne
Szukaj na forum Grupy Twój profil Skrzynka prywatna Pomoc w obsłudze Regulamin Zaloguj

Przegladasz temat o nazwie kredyt w kategorii Sprawy urzędowe Idź do strony 1, 2  Następna
Autor postu: kwiat (użytkownik) Temat postu: kredyt
Profil użytkownika Prywatna wiadomość Cytuj ten post

Data wpisu: 11:19, 18-07-2010

Jak czytam to to boje sie isc do banku spytac o kredyt na maly domek bo pewnie nie mam szans jako pracownik z 1400netto i samotna bez innych dochodow. Splacam kredyt na samochod , jeszcze 4000tys. wiec mam pytanie czy bedac sama tu i majac staly pobyt od 2002roku mam jakies szanse na kupno domku za max 120tys.Teraz mieszkam w socjalnym bloku i mam dosc bo wcale nie jest to takie tanie i idealne.Zycie jest krotkie i marze o spokojnym malym domku bez sasiadow, halasu.Jest ktos kto mieszka tu sam i staral sie o taki kredyt.W dexi jestem od poczatku czyli od 2002,samochod jest moja pierwsza pozyczka.dzieki

Autor postu: gs (moderator) Temat postu: Odpowiedź w: kredyt

Data wpisu: 12:22, 18-07-2010

Mysle, ze masz szanse - skoro na samochod Ci dali, to tym bardziej dadza na dom. Umow sie z konsultantem w swoim oddziale, wez ze soba zaswiadczenia o zarobkach z ostatnich dwoch miesiecy i zobaczysz co Ci powiedza. Powodzenia! Wink Laughing

Data wpisu: 13:05, 18-07-2010

Dzieki za pocieszenie !Mam 47lat wiec starosc nie jest przeszkoda?

Autor postu: magdaplbe (użytkownik) Temat postu: Re: kredyt

Data wpisu: 13:44, 18-07-2010

kwiat napisał/a:
Dzieki za pocieszenie !Mam 47lat wiec starosc nie jest przeszkoda?

Spokojnie, po pierwsze nie jesteś stara, a po drugie duże znaczenie mają Twoje dochody i to czy masz na utrzymaniu np. dzieci. Jeżeli przelewy na konto były regularne w ciągu ostatnich 6 m-cy, jest duże prawdopodobieństwo że bank udzieli Ci kredytu.

Autor postu: mortadela (użytkownik) Temat postu: kredyt

Data wpisu: 10:09, 25-07-2010

Do Kwiat- jak najbardziej masz szanse,bylam w podobnej sytuacji materialnej jak ty i kredyt dostalam bez zadnego problemu Very Happy pozdrawiam

Autor postu: Simeri (użytkownik) Temat postu: Odpowiedź w: kredyt

Data wpisu: 18:09, 26-07-2010

Kwiat,

Ja moze napisze troche bardzie przyziemnie niz poprzednicy.

Przyjmijmy dane jakie podalas

Masz 47 lat - czyli w zaleznosci od banku dostaniesz maksymalny kredyt dlugoterminowy do 60 lub 65 roku zycia - w najlepszym wypadku 17 lat.

Zarabiasz 1400 euro netto
Chcesz kupic dom za okolo 120 tys - / tu bym proponowala w takiej kwocie raczej mieszkanie bo dom za 120 tys jesli chcesz pozostac w Antwerpii i okolicach to bedzie w stanie polotwartym lub do totatlbego remontu /

Musisz liczyc sie z oplatami za notariusza i podatkami w wysokosci okolo 20 % wartosci nieruchomosci - wiec jesli nie masz oszczednosci to musisz pozyczyc okolo 140 tys euro.

Przy jednym z nizszych komercyjnych odsetek co rocznie rewaloryzowanych stopa oprocentowanie wynosi 3,28 % co przy porzycce 140 000 na 17 lat daje rate miesieczna okolo 855 euro.

Dom / mieszkanie musisz ogrzac , oswielic , umyc sie ugotowac itd na co przy jednej osobie mieszkajacej samej powinnas przeznaczyc minimum 100 euro miesiecznie .

Reasumujac ;
Przychody miesieczne 1400 euro
koszty kredytu 855 euro
koszty domu 100 euro
Razem 955 euro wydatkow stalych

Pozostanie Ci na zycie 445 euro , z czego musisz sie wyrzywic , ubezpieczyc siebie i obowiazkowo miszkanie bo tego wymaga kazdy kredytodawca .

Nie znam oczywiscie dokladnej Twojej sytuacji ale z danych jakie tu podalas ja bym Ci nie udzielila dlugoterminowego kredytu na 140 tys v

Na szczescie ja nie jestem od udzielania kredytow wiec moze Ci sie poszczesci i ktos Ci ten kredyt udzieli - ale pamietaj nie sztuka jest kredyt dostac. Sztuka jest go splacic i zyc godnie.

Powodzenia

Data wpisu: 15:16, 28-07-2010

Witam, nie mam oszczednosci a podobno zeby dostac kredyt trzeba miec 30000tys odlozone.Tak mowia ludzie prywatni wiec boje sie isc pytac bo jak dostane kosza to nastepny stres.Jestem umowiona na przyszla srode ale jak mnie tak wszyscy strasza to chyba nie pojde.To nie uczciwe czlowiek ciezko pracuje, placi podatki a nie moze pozyc w luxusie.Apartament odpada bo to nie dla mnie ja chce miec swoj maly ogrodek i cisze bez sasiadow.Od dziecka mieszkam w blokach i mam dosc.Teraz w socjalnym wiec bez komentarza.Mieszkam z synem ktory pracuje i bedzie placill polowe wiec nie boje sie ze nie dam rady splacac i zyc bo na jedzenie wydaje max 100euro plus czeki zywnosciowe a na inne wydatki tak duzo nie potrzeba.Nie choruje wiec nie odwiedzam ani lekarzy ani aptek,ubran nie musze kupowac bo sama to moge w jednych spodniach chodzic nikt mnie nie oglada,gotowac tez juz nie musze bo syn jada w pracy albo na miescie.Oszczedzac nie ma z czego bo tu place 320 za mieszkanie,200 za prad i gaz , splacam samochod,no i jeszcze internet telefon wiec ... moze ja nie potrawie oszczedzac.Co robic isc czy nie?Jestem bardzo wrazliwa i boje sie ze bardzo mnie zaboli odmowa.pozdrawiam

Autor postu: mortadela (użytkownik) Temat postu: kredyt

Data wpisu: 17:33, 28-07-2010

Do kwiat...... nie wiem jak cie bardziej przekonac do wizyty w banku.wypowiadalam sie juz na ten temat i nie sluchalam "polskich doradcow" tylko osobiscie udalam sie po info do bankow.odwiedzilam 3 banki,wybralam najbardziej odpowiadajce mi warunki i dostalam kredyt w wysokosci 120 tys eur.jeszcze raz nadmieniam ,ze bylam w bardzo podobnej sytuacji finansowej jak ty.idz wiec na umowione spotkanie,w ten sposob na 100 proc bedziesz wiedziala " na czym stoisz".

Data wpisu: 19:15, 28-07-2010

To byli belgijscy doradcy nawet jedna co pracuje w banku.Dzieki Mortadela ! Pojde,niech sie dzieje co chce, jak mozesz to napisz cos na prive ile trzeba placic minimum, jaki bank najlepszy jak mnie w dexi pognaja i gdzie szukac najtanszych mieszkan.Ja nie chce w Antwerpi wole gdzies na wsi okolo25km od Ant. I czy na cito musze sie wyprowadzac czy jakis termin bo to tez wazne. dzieki

Autor postu: Simeri (użytkownik) Temat postu: Odpowiedź w: kredyt

Data wpisu: 19:29, 28-07-2010

Kwiat ,
Ja nie napisalam że masz nie iść i nie pytać się możliwość uzyskania kredytu - każdy z nas ma takie prawo i powinnismy starac sie poprawic naszą sytuacje jeśli tylko możemy.

Przedstawiona przezemnie kalkulacja dotyczyla tego co podalaś na poczatku - czyli pozyczki dla osoby samotnej / tak napisalas nie wspomnialas o synu /

Idz , dowiedz sie = to nic nie kosztuje - ale pamietaj musisz starac sie realnie ocenic swoja sytuacje - ten kredyt dostaniesz na bardzo dlugi okres.

Powodzenia
podziel sie swoim doswiadczeniem potem z innymi

Data wpisu: 19:47, 28-07-2010

Syn mi nie chce pomoc bo moze kiedys sie ozeni i musi oszczedzac.Jak do tej pory nie placi nic i dlatego chce wziasc ten kredyt to jak nie bede miala nic na koncie to bedzie musial placic albo sie wyprowadzic . Pracuje pierwszy rok wiec obiecalam ze nie musi. Moze jest inny punkt gdzie mozna wziasc kredyt dla biednych wdow co maja dorosle samodzielne dzieci a chca zasmakowac zycia?Ja ma materialnego pecha oddziecka biedna wuec w nic juz nie wierze ze mi sie polepszy ale napewno napisze czy tak czy nie a jak dostane to chetnie postawie szampana tym ktorzy mnie pocieszali

Autor postu: mart (użytkownik) Temat postu: Odpowiedź w: kredyt

Data wpisu: 20:33, 28-07-2010

my dostalismy w dexi i tylko jedna osoba u nas pracuje, bylismy w dwoch bankach, w fortisie zaproponowali nam wiekszy kredyt ale nie bylo takiej potrzeby bo znalezlismy mieszkanie w nizszej kwocie wiec zostalismy przy dexi, idziesz na spotkanie przedstawiasz zarobki a oni mowia ci do jakiej kwoty masz szukac nieruchomosci, nie wazne czy dom czy mieszkanie aby sie zmiescic w limicie, my za sprawy notarialne, podatek itd zaplacilismy sami ale na to tez udzielaja kredytu, idz koniecznie i nie sluchaj co mowia inni, kto pyta nie bladzi, powodzenia

Autor postu: kwiat (użytkownik) Temat postu: Odpowiedź w: kredyt

Data wpisu: 18:31, 04-08-2010

Simeri napisał/a:
Kwiat ,
Ja nie napisalam że masz nie iść i nie pytać się możliwość uzyskania kredytu - każdy z nas ma takie prawo i powinnismy starac sie poprawic naszą sytuacje jeśli tylko możemy.

Przedstawiona przezemnie kalkulacja dotyczyla tego co podalaś na poczatku - czyli pozyczki dla osoby samotnej / tak napisalas nie wspomnialas o synu /

Idz , dowiedz sie = to nic nie kosztuje - ale pamietaj musisz starac sie realnie ocenic swoja sytuacje - ten kredyt dostaniesz na bardzo dlugi okres.

Powodzenia
podziel sie swoim doswiadczeniem potem z innymi
dziele sie wiec ,mialas racje facet nawet nie chcial ze mna dyskutowac,zobaczyl zarobki,policzyl ile mi zostanie na zycie=300euro i powiedzial dziekuje najpierw splac samochod, znajdz lepsza prace to pogadamy.Mozesz mi jeszcze napisac co to znaczy ze jak z synem to inaczej tzn. ze syn bedzie splacal ze mna czy pomagal w czynszach bedac ze mna zameldowanym bo chlopa sie juz nie pytalam z nerwow.Moj syn tez splaca2kredyty jeden za samochod drugi prywatny i ciagle ma na koncie minus1300euro bo tyle dostaje od banku wiecej nie moze.Ja moge pobierac jeszcze oprocz tego co mam minus800 ale nigdy nie jestem na minusie. Przykre ale trzeba gnic w socjalu.pozdrawiam

Autor postu: Agi (użytkownik) Temat postu: Odpowiedź w: kredyt

Data wpisu: 13:18, 05-08-2010

Sprobuj przez brokera np www.immotheker.be. Oni tam znaja zwyczaje bankow i beda mogli wstepnie ocenic, do ktorego banku warto sie zglosic. Znajdz najblizsze Ci biuro i umow sie na spotkanie. (Nie pierwszy raz polecam to biuro, ale naprawde bylam zadowolona ze wspolpracy z nimi.)
Prawda jest, ze pierwsze u nich slowa to sa takie " prosze isc do swojego banku i wrocic z jego oferta", ale mozesz przeciez od razu powiedziec, ze Ci Twoj bank odmowil.

W sprawie syna - wydaje mi sie, zeby moc go uzwglednic on musialby kupowac dom razem z Toba. Watpie tez, zeby go chcieli uwzglednic jako "jedno gospodarstwo domowe" bo jednak jest ryzyko , ze sie wyprowadzi... Zreszta on jest chyba bardziej obciazeniem niz zrodlem dochodow, wiec moze lepiej go wykluczyc w ogole.

Wydaje mi sie, ze najwiekszym problemem jest to, ze Twoj kredyt bylby na krotki okres. Sprobuj sie dowiedziec - moze nawet w tym swoim banku - jaka masz zdolnosc kredytowa... Moze 80-100 tys..... moze niewiele Ci brakuje... Powodzenia...

Data wpisu: 20:50, 05-08-2010

Ale jak go wyklucze to nie przezyje bo bym musiala splacac 850euro na ten niby kredyd mieszkaniowy 250 samochod wiec zostalo by 300euro na oplaty i zycie miesiecznie! Kredyt podobno moge do 115tys wziasc ale po splaceniu samochodu czyli za dwa lata czyli juz prawie staruszka na max 25lat minimum 10 w kwocie 120000max.Teraz mieszkam w socjalnym bloku i ledwo mi starcza do pierwszego a co dopiero 850euro!no ale dzieki za pomoc poszukam tego biura i spytam , pozdrawiam Trzeba zaczac grac w lotto teraz 13piatek zaklady specjalne wiec kto wie.No ale zeby wygrac trzeba grac a zeby grac trzeba miec za co wiec nie dla biedakow co nawet kredytu nie moga wziasc.

Przegladasz temat o nazwie kredyt w kategorii Sprawy urzędowe Idź do strony 1, 2  Następna

Strona 1 z 2